Professzor Dr. Vörös Károly kardiológiai szakrendelése

Prof. Dr. Vörös Károly egyetemi tanár, CsC, DSc, több évtizedes klinikai, oktatói és klinikus kutatói tapasztalattal rendelkezik. 1991 és 2017 között az Állatorvostudományi Egyetem Belgyógyászati Tanszék és Klinika tanszékvezetője volt. Szakmai pályafutásának első évtizedei magukban foglalták valamennyi házi emlősállat belgyógyászati ellátását. Nevéhez fűződik a hazai állatorvosi, belgyógyászati ultrahang-diagnosztika bevezetése is. Az utóbbi húsz évben a kutyák és a macskák belgyógyászatával foglalkozott. Ezen belül a jelenlegi speciális szakterületeit képezi a kutyák és a macskák ultrahang-diagnosztikája, a kutyák és a macskák kardiológiája, valamint a kutyák szívférgességének megállapítása és gyógykezelése.

Klinikus oktatóként több állatorvos generáció nőtt fel a keze alatt, és számos munkatársa szerezte meg irányításával a szakmai előre lépéshez szükséges tudományos, PhD-fokozatot. Oktatói tevékenységét nem csupán az egyetemi hallgatók és az állatorvosok részére tartott szakmai előadásai és gyakorlati oktató munkája, hanem nagyszámú egyetemi jegyzetei és szakkönyvei is fémjelzik. Ezek közül külön említést érdemel a 2019-ben kiadott „Állatorvosi belgyógyászat. A kutyák és a macskák betegségei” című szakkönyv, amelynek szerkesztője, valamint számos fejezetének szerzője, illetve társszerzője.

Elkötelezett klinikus állatorvosként a fő feladatának tartja a páciensei betegségeinek megállapítását és gyógyítását - a lehető legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás módszerekkel -, valamint utógondozását is. Az utóbbi során rendszeresen együttműködik azokkal az országszerte a gyakorlatban dolgozó állatorvosokkal, akik a speciális, kardiológiai és szívférgesség szakrendeléseire küldik a betegeiket. Az új diagnosztikai és terápiás módszereket nemcsak alkalmazza, hanem tovább is fejleszti munkatársaival együtt, és ezek eredményeit hazai és nemzetközi szaklapokban publikálja az állatorvosok tájékoztatása érdekében. Ez ideig több mint 200 szakközleményt írt önállóan, illetve társszerzőkkel.

A közelmúlttól már egyre inkább kedvenc feladatkörére, betegeinek gyógyítására szánja idejét és energiáit. Ennek keretében az egyetemi klinikai elfoglaltságai mellett (https://univet.hu/hu/klinikak/kisallatklinika/belgyogyaszat/) a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézetben (www.kisallatkorhaz.hu/) és a Budatétényi Állatkórházban (www.budatetenyiallatkorhaz.hu) is rendel, heti egy-egy alkalommal. Ezek elhelyezkedése a megközelíthetőség szempontjából is kedvező lehet a kutyák és a macskák tulajdonosai részére.

Szakrendeléseinek keretében az általa végzett fizikális klinikai, szív ultrahangos (echokardiográfiás) és EKG-vizsgálatokra kerül sor, kiegészítve a szükség szerinti röntgenvizsgálatokkal.

A kardiológiai szakrendelés a kutyák és macskák szívbetegségeinek megállapítását és gyógykezelését, a beteg utókövetését foglalja magában.

A szívférges betegek ellátása során részletes tájékoztatás keretében kerül sor a vérparazitológiai vizsgálatokkal diagnosztizált betegség klinikai következményeinek (súlyosságának) feltárására és gyógykezelésére.

Szívritmus-szabályzó (pacemaker) beültetés

Magyarországon jelenleg csak itt nálunk, a Budatétényi Állatkórházban történik szívritmus-szabályzó (pacemaker) beültetés kutyák számára.

A pacemaker beültetés menete:

https://www.youtube.com/watch?v=G0wxd2SaYV8

Interjú Dr. Laczkó Lászlóval a pacemaker beültetésről:

https://www.youtube.com/watch?v=ZHjzUOMjaFo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0MUZeAyfqsvLARHEODBV9yBIq5RDWQmuEmriFlrJUp_SedGbWMAIU7enk