MRI vizsgálat

Üzembe helyeztük legújabb Hitachi APERTO MRI készülékünket, amely a Hitachi állandó mágneses MRI rendszere, 0,4 Tesla terepi kapacitással. Az egyedi, egypilléres kialakítás miatt az APERTO az egyetlen elérhető panoráma nyitott MRI szkenner a világon. Ez a rendszer a legnagyobb mágneses teret generálja az összes állandó mágneses MRI rendszer között. A Hitachi APERTO MRI készülékkel a vizsgálat gyorsabb, az altatási idő rövidebb, ezzel is minimalizálva az altatási kockázatot. Méret és súlyhatár nélkül tudunk pácienseket fogadni.

Az MR vizsgálat menetéről, szabad időpontokról telefonon tud tájékoztatást kérni.

Az MRI (Magnetic Resonance Imaging) mágneses rezonanciás képalkotás. Mágneses mezőt képez és rádióhullámok segítségével rezegteti a test molekuláit, ezek relaxációs állapotban jelet bocsátanak ki, melyet a számítógép képpé alakít. A RTG-nel és CT-vel ellentétben az MR nem alkalmaz ionizáló sugárzást. A humán gyógyászatban mintegy két évtizede használják a gerinc, az agy és az ízületek betegségeinek feltérképezésére, bizonyos daganattípusok esetén mellűri, hasűri áttétkeresésre. Állatorvosi MRI vizsgálatokat a hét minden napján, előre egyeztetett időpontban végzünk a lehető legrövidebb időn belül. Leggyakrabban neurológiai, a központi idegrendszert érintő kórképek vizsgálatához alkalmazzuk, de nagyon sok egyéb betegség diagnosztikájában is nélkülözhetetlen a használata. Az MR vizsgálat ára 110.000 Ft, kontrasztanyag használata esetén 120.000 Ft.

Az MR vizsgálat menete:

https://www.youtube.com/watch?v=tW2YqeYcUA0

CT vizsgálat

Az MRI mellett Kórházunk szolgáltatása a Digitális CT. Ezzel a képalkotó diagnosztikai lehetőséggel invazív beavatkozás nélkül is diagnózishoz juthatunk. A CT, azaz a komputertomográf a hagyományos röntgengépekhez hasonlóan röntgensugárral dolgozik. Speciális felvételi technika és számítástechnika segítségével azonban a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információ-gazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.

A CT vizsgálat menetéről, szabad időpontokról telefonon tud tájékoztatást kérni.

A CT vizsgálat ára 90.000 Ft, kontrasztanyag használata esetén 98.000 Ft.

 

 

 

Röntgen vizsgálat

Kórházunkban legkorszerűbb digitális röntgenkészülékkel végezzük a vizsgálatokat.

 • Ortopédiai szűrővizsgálatok (csípő, könyök, váll - MKOE)

 • Belgyógyászati diagnosztika

 • Traumatológiai és ortopédiai vizsgálatok

Ultrahang vizsgálat

Kórházunkban a legmodernebb Color Doppler Ultrahanggal végezzük a különböző vizsgálatokat.

 • Hasüregi vizsgálatok
 • Kardiológiai (szívultrahang)
 • Szülészeti-, és szaporodásbiológiai vizsgálatok
 • Ízületi ultrahang vizsgálatok
 • Szemészeti ultrahang vizsgálatok

 

Labordiagnosztika

Kórházunk saját laboratóriumában helyben, várakozás nélkül végezzük a labordiagnosztikai vizsgálatok nagyrészét.

 • Hematológia
 • Biokémia
 • Vércukor mérés
 • Vizelet- és bélsárvizsgálat
 • Vérparazitológiai szűrés

Endoszkópia

Az endoszkópia az üreges belső szervek, testüregek (pl. légutak, gyomor, hallójáratok, orrüreg, szájüreg, ivarszervek, húgyutak) testnyíláson át, optikai eszköz, úgynevezett endoszkóp segítségével történő vizsgálata, melynek során az optikai eszközön át érkező kép monitorra kivetítve követhető, illetve adathordózóra (CD) rögzíthető. 
Leggyakrabban az orrjáratok és emésztőrendszeri idegentestek eltávolítása, daganatos elváltozások mintavételezése kórszövettani vizsgálatra és a külső hallójárat valamint  dobhártya sérülés esetén a középfül vizsgálata, mintavételezése a feladat. Gyakori a légúti  (légcső és orrjárati) váladékok bakteriológiai mintavételezése, légcső és nyelőcső férgesség igazolása, és a különböző fejlődési rendellenességek felderítése.
A külső hallójárat endoszkópos vizsgálatával idegentestek, daganatok és a sérült dobhártya is felkereshető, illetve középfül gyulladáskor a dobhártyán keresztül bakteriológiai mintavétel is végezhető speciális vékony endoscoppal, majd ennek eredménye alapján célzott antibiotikum kúra kezdhető. Kezelésnek ellenálló, kiújuló középfül-gyulladások pedig műtéti úton gyógyíthatóak, általában a külső hallójárat teljes kiirtásával (TECA-műtét) és egy oldalsó középfülfeltárással (LBO-műtét) kombinálva.
A vizsgálatok altatásban végezhetőek, a beavatkozástól függően időtartamuk általában 15-60 percig terjed. Testméretbeli korlátja általában csak az orrjáratok átvizsgálásának van, ahol általában 8kg-os testsúly alatt nem tekinthető át alaposan a teljes orrjárat. Ilyen kistestű állatok orrjárati vizsgálata néha csak az Állatorvosi Egyetemen végeztethető el.
 • Otoscopia
 • Rhinoscopia
 • Gastroscopia
 • Bronchoscopia

Fluoroszkópia

Klinikánkon Fluoroszkópiás vizsgálatot végzünk, elsősorban a nyelőcső funkciójának vizsgálata céljából.                                                                                                                                    Szükség lehet a vizsgálatra veleszületett betegségek diagnosztikájában, pl. a nyelőcső szűkülete, részleges tágulata (- diveritculum képződés), vagy visszamaradt ér-rendellenesség okozta nyelőcső szűkület /ductus art. Botalli/ vizsgálata miatt. Szerzett betegségek esetén is fontos módszer, pl. a fiatalkori szondás kényszeretetés során megsérült nyelőcsőnek későbbi hegesedése miatt kialakult szűkület, vagy akár felnőtt -idős korban kialakult nyelőcsői beidegzési zavar-(megaoesophagus) felderítésében.  A vizsgálat során ébren kap kontrasztanyaggal kevert pépes eleséget, aminek a gyomorba jutását tudjuk egy röntgen átvilágító ernyőn folyamatosan lekövetni. Nyugodt állatra van szükség a vizsgálathoz, és kezelhető kell legyen, hiszen oldal fekvésben kell feküdnie rögtön, ahogy lenyeli a falatot. Altatásban vagy bódításban nem végezhető el a vizsgálat. 
Bizonyos idegentestek felkutatására is alkalmas, illetve azok eltávolítása során is hasznos eszköz lehet lenyelt fém (pl. tű) esetleg csontdarabok eltávolítása is megkísérelhető ezzel a módszerrel is, többnyire ilyenkor altatásban végezhető csak el a beavatkozás.